Mensch ziet mensen als mensen — niet als consument of fte.

Het bureau werkt het liefst voor bedrijven en organisaties die vinden dat mensen hun grootste bezit zijn. Steeds met één doel: mensen aan organisaties binden.

Huiskamer

Zomaar een dinsdagmiddag op het Legmeerplein in Amsterdam-Zuid. Buurtbewoners wandelen in het lentezonnetje en de enige – bescheiden – reuring komt van een passerende dekschuit die door de nabijgelegen Westlandgracht tuft. Wie bij het huisnummer drie naar binnen gluurt, ziet een kwispelende puppy, een warm ingerichte huiskamer en een aantal jongeren, werkend aan een lange tafel.

Twee bankjes

Welkom bij Mensch. Het communicatiebureau dat mensen radicaal centraal stelt. Mensch heeft geen kantoor aan de Zuidas of in Amstelveen, maar is gehuisvest in een voormalige buurtsuper in een oude Amsterdamse volkswijk. “Tussen de mensen”, zegt oprichter Jack de Graaff, terwijl hij een espresso aanbiedt. Hij wijst naar buiten: “Die twee bankjes voor het raam zijn onmisbare bedrijfsonderdelen voor ons. Als je als merk dichter bij mensen wil komen, moet je de klanten van je klanten opzoeken en niet in je eigen bubbel blijven zitten. We praten daarom graag met onze buurtbewoners. Zij kunnen ons op het andere been zetten. Het levert vaak verrassende inzichten op”.

mensch
Gen Z op het bankje bij Mensch credits Gino Bodt

Beginnen bij mensen

Mensch bouwt samen met bedrijven en organisaties aan hun merkstrategie en werkgeversverhaal en ontwikkelt merkactivatie campagnes. Omdat mensen hechten aan het karakter, gaat Mensch altijd op zoek naar het karakter in een merk. Op basis van de op wetenschappelijk inzichten ontwikkelde CH-methode.

Mensch opent het gesprek met de klant dan ook niet met de vraag ‘Waar is de briefing?’, stelt De Graaff. “We beginnen bij de cultuur in de onderneming. Mensen bepalen de business. We praten met mensen van binnen en van buiten. Met klanten, potentiële klanten, met concurrenten. Daarop baseren we ons verhaal”. De Graaff: “We nemen medewerkers mee in het proces als stakeholders, pakken de kern van het merk en brengen het tot leven”. Hij haalt er een boekje bij: “Voor één van onze klanten, Pels Rijcken, creëerden we zo dit merkmanifest. Elke campagne die we maken wordt getoetst aan deze uitgangspunten”.

Mix

Mensch gelooft in de mix. Niet alleen die van jong en ervaren – zoals blijkt uit de samenstelling van het bureau – maar ook de mix van creatie en wetenschap. Daarom trok het bureau Dr. Daan Muntinga aan als strategy director. Muntinga was eerder universitair docent marketing communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op online consumentengedrag. “Ik ben onder andere verantwoordelijk voor het maken van de vertaalslag naar campagnes en het meten daarvan”, vertelt de strateeg. “Want naast de zachte kant – het begrijpen – hebben we ook een harde kant: het realiseren en het meten. Uiteindelijk gaat het immers om impact”. Het klantenbestand van Mensch bestaat uit bedrijven en organisaties die vinden dat mensen hun kritische succesfactor zijn. En dat is een breed palet, aldus Muntinga. “Of het nou om advocatuur, goede doelen of een groot ziekenhuis gaat: als het om mensen gaat moet je bij Mensch zijn”.

Cut the crap

Mensch bestaat nu tweeënhalf jaar. Ze voelen zich helemaal in hun element in hun buurtsuper. “We werken hier met een gevoel van unplugged te zijn en dat geeft heel veel plezier en energie”, zegt De Graaff. ‘We hebben hier ook heel sterk het gevoel van: cut the crap, zorg dat je dicht bij de mensen en dus ook je eigen klanten bent. Dit is per slot een mensen-business”. Hij wijst op een tekst aan de muur — de Engelse definitie van het begrip Mensch: ‘A person of integrity and honour.’

Bron: Adformatie