Wij mensen zijn maar zelden de logische wezens die we denken te zijn. We zijn wandelende paradoxen. We zijn veranderlijk en onvoorspelbaar; onregelmatigheden en inconsistenties maken ons tot ons. Eigenzinnigheden vormen ons karakter, wat ons onmiskenbaar en herkenbaar maakt.

Denk bijvoorbeeld aan de eigenaardigheden van Carrie Mathison, het main character van Homeland, of de eigengereidheid en uitgesprokenheid van Johan Cruijff. Over karakter gesproken. Van karakter hou je, of niet. Karakter laat je niet koud. Een mens met karakter raakt je.

Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat menselijke merken sterke merken zijn. Als je menselijke merken wilt bouwen, dan moet je je wel realiseren dat zo’n 95% van het menselijk DNA identiek is. Het is slechts de resterende 5% die ieder mens anders maakt. Die 5% is karakter. En karakter maakt dus het verschil, voor zowel mensen als merken.

Want ook voor merken geldt dat ze voor zo’n 95% gelijk zijn aan elkaar. Ze hebben hun basis op orde: degelijk product of dienst, degelijke visie, degelijke merkwaarden. Veel merken zijn relevant, betrouwbaar en integer. Ze kloppen tot in de puntjes, maar zijn helemaal niet zo eigenzinnig. In de zoektocht naar het perfecte merk is er geen aandacht voor de tegenstrijdigheden die merken juist zo interessant en aantrekkelijk maken. Imperfecties worden gemaskeerd en eigenaardigheden verbloemd. Met een merk als een Ken of een etalagepop als gevolg. Niet uitgesproken. Merken met karakter zijn juist wel uitgesproken.

Denk aan Dove’s iconische ‘Campaign for Real Beauty’ of het recente besluit van Starbucks om 10.000 vluchtelingen aan te nemen, nadat President Trump de grenzen wilde sluiten.

Maar weinig merken beseffen dat slechts 5% het verschil maakt tussen een gewoon merk en een karaktermerk. Dat mensen geen band opbouwen met gepolijste, gladgestreken merken.


Mensch gaat daarom altijd op zoek naar de 5% character in een merk. De ch-factor. De onverwachte rafelrandjes, unieke verhalen, het idealisme, de eigenaardigheden. Die willen we vinden, creëren en cultiveren. Want pas als mensen het karakter in je merk herkennen, word je een menselijk merk en kunnen ze aan je hechten, van je houden of willen ze bij je werken.

Bron: Adformatie