Inclusiviteit brengt perspectief en maakt merken sterker
Het menselijk brein is geprogrammeerd om ‘wij’ leuker te vinden dan ‘zij’. Wij omringen ons graag met mensen die onze overtuigingen delen, dezelfde broeken dragen, dezelfde boeken lezen, dezelfde dingen hebben geleerd. Mensch vindt er wat van.
Digitale gettovorming
Birds of a feather flock together. En dat geldt helemaal online. Daar wordt onze aangeboren neiging om ons aangetrokken te voelen tot wat vertrouwd is flink versterkt. We worden er zelden geconfronteerd met opvattingen die niet de onze zijn. Onze filter bubbel laat alleen die zaken door die we toch al vonden. Het recente schandaal rond Cambridge Analytica laat zien dat zulke digitale gettovorming ons vatbaar maakt voor beïnvloeding.
Sterk en veerkrachtig
We kunnen er weinig aan doen dat we uniformiteit aantrekkelijk vinden. Maar die aantrekkingskracht heeft een gevaarlijke keerzijde. Uniformiteit op zijn slechts is een strakke sociale dwangbuis – denk Noord-Korea. Dat geldt ook voor organisaties. Diversiteit maakt organisaties creatiever, succesvoller en aantrekkelijker. Een veelzijdig personeelsbestand vormt de basis voor een sterk en veerkrachtig (werkgevers)merk. Daarom is het belangrijk dat we ons omringen met andersdenkenden. Ons laven aan de ideeën en perspectieven van mensen met een andere achtergrond en andere ervaringen.
Inclusiviteit stimuleren
En alleen dáárom al kunnen organisaties niet om inclusiviteit heen. Inclusiviteit staat voor gelijkwaardigheid, openheid en diversiteit. Het gaat over mensen betrekken die anders uitgesloten of gemarginaliseerd zouden worden. Mensen met een lichamelijke handicap of een geestelijke beperking aan werk helpen. Mensen van elke sociaal-culturele komaf waarderen. Mensen van iedere seksuele voorkeur omarmen. Inclusief denken laat je met andere ogen naar hetzelfde probleem kijken. Het brengt perspectief.
Inclusiviteit stimuleren is in eerste instantie natuurlijk gewoon een kwestie van goed burgerschap. Maar het werkt dus ook cultuurversterkend en draagt bij aan het succes van organisaties.
Bron: Adformatie