Mensch interviewt Jan Kwint, CEO van LTP Business Psychologen

Mensch werkt voor LTP, een psychologisch onderzoeksbureau dat voorop loopt op het gebied van business assessments. We spraken met CEO Jan Kwint over innovatiegenen en de kern van LTP’S HR-adviespraktijk: veranderkracht.

Veranderkracht

LTP (Laboratorium Toegepaste Psychologie) werd in 1927 opgericht vanuit de Vrije Universiteit. Kwint: “Het was de tijd van witte jassen en de two-way mirror. We observeerden medewerkers vanachter het glas en deden intelligentietesten. Ook was er toen veel studiekeuzeonderzoek’. LTP heeft bijvoorbeeld alle prinsesjes getest.” Tegenwoordig test LTP managers en hun teams. “We testen CEO’s en rechters, maar ook trambestuurders en machinisten”.

Daarbij draait het volgens LTP om ‘veranderkracht’. Wat is dat? Kwint: “Carrières — maar ook organisaties — zijn altijd work in progress. We moeten blijven veranderen, ons steeds opnieuw uitvinden. De kracht om dat te doen zit in iedereen, maar je moet het wel ontwikkelen. Daar kunnen wij bij helpen”.

mensch

Jan Kwint

LTP koestert volgens Kwint haar wetenschappelijke heritage. “We zoeken continu naar bewijsvoering. Al is iets nóg zo mooi bedacht, als het niet betrouwbaar en valide is houdt het meteen op.” Deze stevige onderbouwing vormt geen belemmering voor innoveren. “Het ‘lab’ heeft ons nooit verlaten. We hebben echt innovatiegenen. We experimenteren er flink op los”.

Zo ontwikkelt LTP vernieuwende methoden en technieken – bijvoorbeeld een levensecht spel om advocaat-stagiairs te werven. Data zijn daarbij onmisbaar. Kwint: “Het gaat in ons werk om data data data. We waren heel vroeg al bezig met het ontwikkelen van psychometrische software. Natuurlijk realiseren we ons dat data nooit leidend kunnen zijn. Maar als je het combineert met interviews en rollenspellen ontstaat een heel rijk beeld”.

De rol van Mensch

Mensch hielp LTP onlangs met een nieuwe positionering, een nieuw merkverhaal en een nieuwe visuele identiteit. “Mensch houdt LTP scherp”, zegt Kwint. “Jullie zijn een klankbord en houden ons steeds een spiegel voor. Jullie snappen de inhoudelijkheid van wat we doen en gaan daar respectvol mee om. En dwingen ons tot het maken van keuzes. Die jullie vervolgens vertalen in een boodschap die goed past bij de identiteit van LTP. Dat is heel waardevol”.

Bron: Adformatie