Aan het eind van zijn boek Homo Deus (2016) schrijft Yuval Harari het volgende: “In ancient times having power meant having access to data. Today having power means knowing what to ignore. So considering everything that is happening in our chaotic world, what should we focus on?”

Toegang tot informatie was lang een belangrijke (zo niet de belangrijkste) machtsbron. Informatie was macht. Maar informatie is zoals dat heet gedemocratiseerd: we hebben vrijwel allemaal toegang tot dezelfde informatie—en dezelfde hoeveelheid informatie. Als gevolg daarvan hebben nu juist bedrijven die weten welke informatie ze moeten negeren de macht. Maar hoe doe je dat, data negeren—hoe weet je welke informatie relevant is voor je merk en welke informatie niet? Waar richt je je op?

Meten is weten, luidt het gezegde. Tenminste, als je weet wat je meet. En wat je niet meet. Juist dát zijn problemen waar veel bedrijven mee kampen. Wat betekent een meting? En focussen we niet te veel op de dingen die we kunnen meten? Vaak zijn dingen die we niet kunnen meten belangrijker. Maar omdat ze niet meetbaar zijn, vinden we dat soort dingen automatisch ook niet belangrijk. Kortom: wat je kunt meten is niet altijd de moeite van het meten waard. Of, om met socioloog William Bruce Cameron te spreken: “not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts”.

Over het meten van merken schreef Mensch-strateeg samen met van de Universiteit van Amsterdam een boek: . Dit boek verschijnt op 14 november 2017 bij SWOCC. Begunstigers van SWOCC kunnen zich aanmelden via de van SWOCC. Wél geïnteresseerd maar geen begunstiger van SWOCC? Mail Daan op daan@mensch-amsterdam.com.

Bron: marketingonline.nl