In een deze week gepresenteerd onderzoek concludeert ABN Amro dat steeds meer mensen duurzaamheid omarmen. Veel passen er zelfs hun levensstijl en koopgedrag op aan. Grote kans dus dat ook u zo nu en dan tweedehands verkiest boven nieuw.

Een prettiger woord voor tweedehands is vintage. Dat is al tijden populair. Winkels die vintage kleding verkopen boeren goed. Vintage meubels gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Veel spullen worden mooier naarmate ze ouder worden. Met het verstrijken der jaren krijgen ze patina—karakteristieke glansplekken, deukjes, krasjes. Patina brengt karakter.

De designstoel van oma zaliger zet u daarom vast niet aan de kant van de weg. Want zo’n erfstuk is bezield, leeft. Zo’n stoel heeft karakter. (En bovendien staat hij reuzeretro in uw living.)

ABN Amro’s vertelt niet wanneer mensen vintage boven nieuw verkiezen. Gelukkig brengt de wetenschap uitkomst. Amerikaanse vonden dat mensen tijdens Thanksgiving de voorkeur geven aan merkloze producten.

Tijdens het diner decanteren ze bijvoorbeeld de wijn in plaats van een fles op tafel te zetten. Ze maken zelf tomatensoep in plaats van een blik open te trekken. Cranberries worden weer cranberries in plaats van Ocean Spray Cranberries. Olijven van Grand’Italia worden niet rechtstreeks uit het potje gegeten, maar eerst overgeheveld in een aardewerken schaaltje.

‘Re-commodification’ noemen wetenschappers dat: het terugbrengen van een product in zijn oorspronkelijke, merkloze staat.

Grote kans dat ook u er tijdens het kerstdiner voor hebt gekozen producten te ‘ontmerken’ alvorens ze op tafel te zetten. Want als het een emotionele, betekenisvolle situatie betreft, dan kiezen mensen vaak voor spullen met karakter.

De lakmoesproef is dus: mag uw merk aanschuiven bij het kerstdiner?

Mensch wenst je een karaktervol 2018!

Bron: Adformatie