17 augustus ging de creative agency Mensch formeel van start. De partners tot dusver: Jack de Graaff (voorheen ceo Publicis), Gwen Hanrath (hiervoor csd bij FHV BBDO en Caroline van Hoof (laatste functie strategy director bij UM). fonk ontmoette het drietal in hun kantoor aan de de Weissenbruchstraat in Amsterdam, waar feitelijk al gedurende een paar maanden druk ‘achter de schermen’ werd gewerkt.

Een gemoedelijke, volkse wijk in Amsterdam Zuid. Je parkeert je auto er nog voor weinig op straat, op de stoep staan een paar vrouwen de need to knows van de dag uit te wisselen. Eenmaal over de drempel van de voormalige koffiewinkel die recenter het kantoor was van Jan-Jaap van der Wal, is het welkom warm. Er wordt muntthee gemaakt, op tafel staan kersen en chocola. Het kantoor en de mensen van Mensch stralen een vrolijke, lichte energie uit. Oprichter Jack de Graaff schuift aan tafel, pakt zijn laptop en laat de kersverse site van het bureau zien. Belangrijkste boodschap die na een eerste bezoek blijft hangen, is de boodschap: ‘Als je de mens snapt, kun je raak communiceren.’

eyeopener

De Graaff googlet even verder om de boodschap kracht bij te zetten en legt ondertussen alvast uit dat op Wikipedia voor hem de eyeopener te vinden was. De Graaff: ‘Mensch is een internationaal woord en staat voor a person with the qualities one would hope for in a friend or trusted collegue. Op het moment dat ik dit las, viel bij mij het kwartje. Toen ik het afgelopen jaar aan het freewheelen was, heb ik overwogen aan klantzijde te gaan werken of het vak zelfs helemaal uit te stappen. Maar toen ik dit statement las, wist ik dat ik het vak helemaal niet uit wilde. Ik wilde er juist dieper in dan de afgelopen jaren mogelijk was geweest. Als je een bureaugroep als Publicis leidt, ben je niet meer echt met het vak zelf bezig en dat is precies wat ik wel wil doen. Samen met creatieven en strategen voor en met onze opdrachtgevers werken aan campagnes die er toe doen. Dat is wat ik de afgelopen jaren heb gemist.’

emotie

Wat Mensch anders maakt is de ambitie om merken dichter bij mensen te brengen. De Graaff: ‘Het viel ons op dat we het in het vak wel erg vaak over data en techniek hebben en steeds minder over mensen. Maar uiteindelijk is techniek faciliterend aan de mens. We mogen het wat mij betreft wel weer wat meer over emotie hebben, er is meer balans nodig. In de basis is dit een alfa vak, maar tegenwoordig praten we erover alsof het een bèta vak is.’
Wie denkt dat ‘merken dichter bij mensen brengen’, zoals De Graaff zijn missie noemt, te soft zou zijn, heeft het mis. ‘Onze opdrachtgevers zijn geen filantropische instellingen’, zegt De Graaff gedecideerd. ‘Er moet geld verdiend worden en onze inbreng helpt hen daarbij. Soms heel concreet omdat er morgen meer omzet moet zijn en soms met een meer lange termijn insteek die actief invulling geeft aan de wens een merk dichter mij de mensen te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar de verzekeringsmaatschappijen, die zijn door tal van factoren de afgelopen jaren zover van de mensen af komen te staan, terwijl juist in deze sector ‘dichtbij zijn’ min of meer een sine qua non is.’ Maar de mensen van Mensch zijn geen wereldverbeteraars, benadrukt De Graaff. ‘We willen ondernemingen helpen dichter bij mensen te komen maar en zijn er niet op uit om de wereld te verbeteren

Blokker

Dat het door De Graaff ontwikkelde gedachtengoed werkt, is de afgelopen maanden in alle stilte al gebleken. Er werd gewerkt voor Blokker en Intertoys en inmiddels heeft ook het Fonds Slachtofferhulp zijn weg naar Mensch gevonden. Dat het bureau het op dit moment nog zonder creatief partner moet stellen, is geen probleem, stelt De Graaff. ‘Voor Blokker hebben we een multimediale campagne ontwikkeld met Jeroen van Zwam en Sikko Gerkema’ Van Zwam (eerder creative director Publicis en partner N=5) heeft zich inmiddels als associate/creative aan Mensch verbonden en de gesprekken voor mogelijke creative partners voor Mensch zijn op dit moment volop gaande. ’Ik verwacht dat we daarover in de komende maanden wel wat meer kunnen melden’, zegt De Graaff die op dit moment nog geen namen wil noemen.

samen

‘Ik denk dat we uiteindelijk naar 5 of 6 partners zullen door groeien want ik heb niet de ambitie het zoveel mogelijk in mijn eentje te doen. Ik wil het samen met mensen doen waarin ik geloof en met wie ik een echte klik heb.’ Die klik was er direct met partners Gwen Hanrath die haar baan bij FHV BBDO voor Mensch achter zich liet en Caroline van Hoof die na een uitstap van een kleine twee jaar bij Universal Media wist dat haar hart toch meer aan bureauzijde lag.
Van Hoof: ‘Ik heb bij UM ongelooflijk veel geleerd, maar een mediabureau heeft toch een andere insteek, ik miste de creativiteit. Toen Jack tijdens een lunch vertelde wat hij van plan was en of dit niet ook wat voor mij zou zijn, heb ik eigenlijk geen seconde na hoeven denken. En hier zijn we dan!’, zegt Van Hoof stralend.
Ook voor Hanrath bleek de mensch een reden om FHV achter zich te laten. ‘Ik ben in tegenstelling tot Caroline weliswaar steeds aan dezelfde kant gebleven en heb bij JWT, Publicis en FHV de netwerkbureaus leren kennen. Hier heb ik de mogelijkheid lokaal aan het werk te gaan en zelf te ondernemen. Die kans wilde ik niet aan me voorbij laten gaan.

creatieve slag

De vraag waar Mensch over een jaar staat, is nu nog open. De Graaff besluit: ‘Ik hoop dat we dan in praktijk brengen waarin we nu geloven en dat we de creatieve slag hebben gemaakt in een portfolio dat we verder hebben kunnen uitbouwen.’ Business bijft business tenslotte, ook dat is de Mensch gelukkig niet vreemd.

Bron: Fonk